Strona Główna MODELARNIA OSOWA
Strona Modelarzy z Gdańska Osowy

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat :: Następny temat
Panzerkampfwagen IV Ausf. F2/Italeri/Afryka Północna
Autor Wiadomość
SPIDIvonMARDER 
Afrikakorpsjäger

Wysłany: 2008-04-28, 11:42   Panzerkampfwagen IV Ausf. F2/Italeri/Afryka Północna

Model: Panzerkampfwagen IV Ausfuehrung F2
Firma: Italeri
Skala: 1:35
Okres rozpoczęcia prac: lato 2007
Poziom trudności: średni
Cena: ok. 50 zł
Przypuszczalny front: Afryka Północna 1942

Bardzo popularny model Italeri. W zestawie Panzer IV F1/F2/G do wyboru. Ja zdecydowałem się na F2.
Instrukcja jest w miarę dobra, choć zalatuje naftaliną. Kalkomanii jak to w Italeri: skromnie, ale nie biednie. Plastik dobry, dużo części, Trzy figurki w zestawie.
Fajnym bajerem jest ruchome zawieszenie
W trakcie klejenia nie ma większych problemów, choć kilka rozwiązań przy robieniu kadłuba może lekko denerwować. Części są ltrochę niestabilne.
Czołg pomaluję Humbrolowską Matt 93, nad ewentualnym kamuflażem i numerem jeszcze nie myślałem.

SPIDIvonMARDER 
Afrikakorpsjäger

Wysłany: 2009-05-01, 20:10   

Oho! A to rok już zleciał! Kto by pomyślał, że ten biedny Panzerek tyle czasu leżał zapomniany w szafie...

Model po pierwszym malowaniu. Rozważam jeden z tych trzech wariantów, prawdopodbnie zdecyduję się na środkowy.

SPIDIvonMARDER 
Afrikakorpsjäger

Wysłany: 2009-08-21, 15:33   

Korekta w malowaniu, ponadto wziąłem się wreszcie za gąsienice. Wakacje to okres rozleniwienia, niestety także w modelarstwie. Pomimo kupy wolnego czasu skleciłem bardzo mało.
Słowo o Magic Trackach.
Sama ta nazwa wywołuje panikę wśród młodych modelarzy, także i u mnie tak było. Perspektywa pracy nad około 200 osobnymi ogniwkami wydawała się jednym słowem "mHoczna" i "zUa"...
Jednak teraz wiem, że MT to bardzo przyjemna sprawa, łatwa w obsłudze i dająca końcowe wrażenie bardzo satysfakcjonujące. Szczerze polecam taki patent!

Detal na gąsienicy: nierówności podłoża.

SPIDIvonMARDER 
Afrikakorpsjäger

Wysłany: 2009-09-29, 15:15   

Czołg doczekał się wyślizgania oraz kalek. Magic Tracki również będą zaraz ukończone.
Mam spory problem z konstrukcją działa, mianowicie od góry jarzma widać, że jest ono sklejone z dwóch części. Staram się to jakoś zamaskować...
Brakuje jednej palemki (lewy bok), która spadła pfrzy montażu.

PITERPANZER 

Wysłany: 2009-09-29, 21:20   

Magic Tracki są fajne ,ale jednej rzeczy pojąć nie mogę. Patrząc na te gąsienice wydaje mi się ,że użyłeś ogniw od wcześniejszego modelu i raczej nie miały one szans znaleźć się na F2.

PANZERS 

Wysłany: 2009-10-01, 13:41   

Bo to gąsienice z mojej czwórki E :-)

SPIDIvonMARDER 
Afrikakorpsjäger

Wysłany: 2009-10-01, 14:27   

Dlaczego nie miały? Patrzyłem na rysunkach, F2 też miały takie z dziurą na zębie.

PITERPANZER 

Wysłany: 2009-10-01, 21:33   

Nie o "dziurkę w zębie" chodzi ,tylko o brak łezki na zewnętrznej krawędzi ogniwa.
Takie ramię bez "oczka" było właśnie we wczesnych modelach , nie w F2 .

SPIDIvonMARDER 
Afrikakorpsjäger

Wysłany: 2009-10-01, 22:21   

A gąsienice od E wchodziły na koła od F2?
Ostatnio zmieniony przez SPIDIvonMARDER 2009-10-02, 16:11, w całości zmieniany 1 raz  

PITERPANZER 

Wysłany: 2009-10-01, 22:42   

A do czego Kuba zmierzasz. Chcesz coś na siłę naciągnąć ? Zastanów sie czy robisz sobie zlepiankę , czy budujesz jakiś konkretny model trzymając się rysu historycznego i dokumntacji.
Twoje ogniwa powinny wyglądać jak w załączniku.

ATL%2053_jpg.jpg
Plik ściągnięto 1571 raz(y) 6,95 KB

SPIDIvonMARDER 
Afrikakorpsjäger

Wysłany: 2009-10-02, 16:10   

Mi zależy na tym, by zrobić fajny model, na który jak spojrzę to będę zadowolony :) By to osiagnąć, to chcę zrobić swoje pierwsze Magic Tracki, efekt będzie ciekawy -> gąsienice realistycznie ułożone na kołach i podłożu. Myślę, że taki drobny zonk jak brak mikroskopijnej łezki jest małym problemem. Ponadto nic nie stoi na przeszkodzie, by ją dorobić.

PITERPANZER 

Wysłany: 2009-10-02, 20:06   

Równie dobrze możesz dać żołnierzowi Napoleaona komórkę , w końcu chłop będzie się mógł połączyć z Cesarzem .

SPIDIvonMARDER 
Afrikakorpsjäger

Wysłany: 2009-10-02, 22:10   

Nie popadajmy w skrajności... aczkolwiek jeśli ktoś ma taką wizję... każdy ma indywidualne podejście do modelarstwa, jedni chcą w 100% ukazać realistyczny model, inni sztukę, inni dobrze się bawić.

W dodatku skoro ja robię F2, a to są gąski E to jest fizyczna możliwość zamiany. Historia uczy nas, że w czasie II wojny było wiele ciekawszych rzeczy. Np. Teciaki z kołami od Panthery, Panzer IV z każdym elementem pochodzącym z innej wersji, czy Panzer I z wieżą od Panzer III, to w takim razie te gąsienice to drobnoska.

PITERPANZER 

Wysłany: 2009-10-03, 10:09   

Pozostaje mi zacytować siebie sprzed kilku postów :
"A do czego Kuba zmierzasz. Chcesz coś na siłę naciągnąć ? Zastanów sie czy robisz sobie zlepiankę , czy budujesz jakiś konkretny model trzymając się rysu historycznego i dokumntacji."

Wymyślasz by udowodnić użycie wczesnej wersji gąsienicy w późniejszej wersji produkcyjnej czołgu . Poprzyj swoje działania jakimś zdjęciem , dokumentacją .
Jeśli jednak argumentem ma być jak napisałeś ładne układanie się na kołach to następnym razem zastosuj taśmę krawiecką ,ta podda się wyjątkowo dobrze .
Twoja mega niekonsekwencja jest jednak porażająca , bo jak napisałeś w pierwszej odpowiedzi patrzyłeś na zdjęcia i wypatrzyłeś zęby z otworem. Gdy jednak okazało się ,że to nie te ogniwa , zaczynasz swój chocholi taniec , by nie zmieniać gąsienic .

Pz I , o którym piszesz był używany tylko i wyłącznie do szkolenia kierowców , i nie był używany bojowo.
Użycie kół pantery w T34, o którym ci kiedyś mówiłem udokumentowane jest także zdjęciami , znam 3 takie fotki.Takie rozwiązanie było możliwe , bo pantera była w koncepcji kopią T34 i część rozwiązań powielono , stąd ta sama średnica łożysk , mimo innych średnic kół nośnych tych pojazdów .
Myślę ,że na tym zakończę swoje wpisy w tym wątku ,bo dla mnie stracił on wartość merytoryczną .
A tu coś dla Ciebie ,czyli wersja F1

SPIDIvonMARDER 
Afrikakorpsjäger

Wysłany: 2009-10-03, 18:07   

Nie raz zaznaczałem, że nie jestem modelarzem, dla którego każda śrubka w czaołgu musi być udokumentowana. Jest to mile widziane, jak czołg jest realistyczny... ale nie obowiązkowe. Jest mnóstwo fajnych modeli, których wzory powstały w głowie artysty.

Z mojej strony to też tyle. Skoro nie możemy się wzajemnie przekonać od 2 lat, to czemu mielibyśmy dojść do konsensusu teraz? ;)

PS: bardzo ładna Czwórka :)

Odpowiedz do tematu