Strona Główna MODELARNIA OSOWA
Strona Modelarzy z Gdańska Osowy

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat :: Następny temat
MARDERHORST/diorama/Afryka Północna 1941
Autor Wiadomość
SPIDIvonMARDER 
Afrikakorpsjäger

Wysłany: 2008-12-20, 14:19   MARDERHORST/diorama/Afryka Północna 1941

Rozpocząłem prace nad pełnometrażową dioramą w skali 1:35. Będzie to hipotetyczny odcinek frontu z Afryki Pólnocnej '41, umiejscowiony gdzieś w Libii.

Makieta będzie "głęboka", czyli niską skrzynię wypełnię pianką do uszczelniania okien, wytnę drogę i okopy, pokryję powierzchnię szpachlą akrylową, a ją piaskiem zmieszanym z Vikolem. Widziałem takie rozwiązania na innych dioramach i efekt jest świetny.

Wymiary: 130x60 cm
Skala: 1:35

Modele wchodzące w skład dioramy:
-Sdkfz 222 "Siegfried" (Tamiya)
-FlaK 36 [88 mm] (Tamiya)
-FlaK 37 [88 mm] (Dragon)
-Zestaw figurek German Observation group (Tamiya)
-2x Zestaw figurek German Artilerri Crew (Tamiya)
-Inne, pojedyńcze figurki i sprzęty

Opis sceny:

Oto dwa stanowiska dział Acht Komma acht, ubezpieczających drogę i punkt obserwacyjny artylerii. Z dowódcą baterii oraz jakimś przypadkowym podoficerem rozmawia dowódca wozu rozpoznawczego "Siegfried", gdy nagle wachta coś zauważyła na horyzoncie. Wszyscy to pokazują palcami, i oglądają przez lornetki.
Nie ma wątpliwości, nadjeżdżają brytyjskie czołgi!
Artylerzyści podnoszą się z miejsc i przygotowują do odparcia ataku.

Na zdjęciach schemat rozłożenia modeli, na planie ledwo widoczny zarys okopów.

Ostatnio zmieniony przez SPIDIvonMARDER 2009-08-28, 10:58, w całości zmieniany 2 razy  

Cloner 
nawrócony pancerniak

Wysłany: 2008-12-21, 12:31   

Według mnie to za duże :-/

SPIDIvonMARDER 
Afrikakorpsjäger

Wysłany: 2008-12-21, 15:37   

Dlaczego? Diorama może być w dowolnych wymiarach.
Jeślibym miał to zmniejszać, musiałbym wyciąć sztab, a to by mocno ograniczyło makietę.
Nie... to nie wchodzi w grę.

Cloner 
nawrócony pancerniak

Wysłany: 2008-12-22, 11:25   

Nie chodzi ,że za duża, ludzie robią jeszcze większe ale po prostu wiem z własnego doświadczenia ,że stracisz kasę , czas i jeszcze modele :-/ takie szanse na 75%.
Nie chcę się narzucać ale spróbuj z czymś mniejszym zobacz jak to będzie wyglądało.

SPIDIvonMARDER 
Afrikakorpsjäger

Wysłany: 2008-12-22, 12:04   

Hehe, właśnie o to chodzi, by zrobić coś dużego. :D Nie martw, mam zwyczaj kończenia zaczętych modeli, choć oczywiście może to zająć trochę czasu.

Mapka dioramy, widoczne działa, zarysy okopów, Siegfried na drodze i namiot po lewej wraz z gniazdem MG-34
Ostatnio zmieniony przez SPIDIvonMARDER 2008-12-27, 15:57, w całości zmieniany 1 raz  

Cloner 
nawrócony pancerniak

Wysłany: 2008-12-22, 15:02   

Widzę ,że nie zrozumiałeś moich intencji :-|

PANZERS 

Wysłany: 2008-12-26, 01:13   

Przyznajcie, że teraz wygląda lepiej. ;-)

Popieram Kermita, nie dość, że diorama miała by lepszą kompozycję, to jeszcze zajmowała by mniej, i tak już pewnie ograniczonego, miejsca na półce. Kuba, to nie jest czasem tak, że masz masę fajnych figurek, sprzętu i innych pierdół, które chcesz koniecznie umieścić na swoim dio?

Cloner 
nawrócony pancerniak

Wysłany: 2008-12-26, 11:52   

Chodzi mi przede wszystkim o twoje doświadczenie w budowie dio.

Dasti 

Wysłany: 2008-12-26, 17:36   

Ludzie co wy się czepiacie tej dioramy. :-/ Jak chce robić dużą to niech robi dużą. Jak skończy to będzie czas na krytykowanie. :mrgreen:
Ostatnio zmieniony przez SPIDIvonMARDER 2008-12-27, 15:57, w całości zmieniany 1 raz  

Cloner 
nawrócony pancerniak

Wysłany: 2008-12-26, 19:44   

Jo , nikt mnie nie rozumie. Chodzi mi o to ,że:coś w stylu: "nawet nie wiesz jak za to się chcesz zabrać" tak mi odpisano kiedy robiłem swoją. Mam wrażenie ,że mieli rację :oops:

PANZERS 

Wysłany: 2008-12-27, 00:13   

Nie, to ja jednak się nie zgadzam z tobą Cloner. Nie uważam, że brak doświadczenia może być jakimkolwiek ogranicznikiem. Warto rzucać się od razu na głęboką wodę, bo można szybciej się czegoś nauczyć, nie stoi się w miejscu.

A co do tego co napisał Dasti, to myślę, że gdy diorama będzie już skończona to na krytykę będzie troszeczkę za późno. Z resztą od tego jest to forum by sobie wzajemnie pomagać i po to Kuba stworzył ten temat, bo liczył na pomoc. Prawda Kuba? :roll:

SPIDIvonMARDER 
Afrikakorpsjäger

Wysłany: 2008-12-27, 15:55   

Tak Panzers :D Nie ma mnie 3 dni, a tu taka dyskusja :P
1. Rozmiar dioramy=/= poziom umiejętności. Zrobienie dużej wymaga takiego samego kunsztu jak małej, jest po prostu więcej roboty.
2. Już mówiłem, że diorama musi być Flaki + sztab. Chocbyście strzelali nie odejdę od tego. A co do kompozycji, to IMHO jest okej. Tu dwa Flaki, a tu zaplecze, tu MG, tu stoi taki koleś, tu taki...
Owszem, działa będą zwracać uwagę, ale jakby wszyscy malarze tworzyli swe dzieła wg jednej kompozycji "duże na środku, małe dookoła" to by sztuka była nudna. Ponadto patrząc na inne duże makiety (także z 88) widziałem róznorodne kompozycje, moja wcale nie jest taka awangardowa.
3. Nie, to nie prawda że chcę wszystko co mam wrzucić na jedną dioramę. Koncepcja jest zaplanowana i wymyślona już dawno temu.
4. Zgadzam się, że warto rzucać się na głeboką wode, szybciej dzięki temu można zdobyć doświadczenie.

Cloner 
nawrócony pancerniak

Wysłany: 2008-12-27, 17:06   

Jak skończysz to będziesz wiedział o co mi chodziło 8-) A teraz nie leń się i zaczynaj ;-) .

P.S. Tam będzie za dużo wolnego miejsca, rozplanuj to bardziej.

PANZERS 

Wysłany: 2008-12-27, 18:44   

Wiadomo, Kuba prędzej zaczął by słuchać techno niż moich rad. ;-)

Ale kiedyś i tak przyznasz mi rację, nie martw się pożyczę ci piłę żebyś mógł odciąć niepotrzebną część dioramy. :mrgreen:

Jednak zanim to się stanie pozostaje mi tylko życzyć ci powodzenia!

Dasti 

Wysłany: 2008-12-27, 21:27   

Wiesz PANZERS mi chodziło o krytykę tego typu ,że jak już skończy to sam dojdzie do wniosku że to mogło być inaczej ,a my mu powiemy ,a nie mówiliśmy :mrgreen:

A to że bedziemy doradzać w czasie budowy to chyba logiczne, nie?? :-P :mrgreen: bo chyba Kuba ma zamiar zamieszczać zdjęcia z budowy.....

Ja też życzę powodzenia w budowie ;-)
Ostatnio zmieniony przez Dasti 2008-12-29, 21:45, w całości zmieniany 2 razy  

Odpowiedz do tematu